De flesta företag ger julgåvor till sina anställda. Oftast delas de ut på arbetsplatsen men vid exempelvis distansarbete kan de skickas hem till dem.
Vad gäller kring skatteregler? Hur mycket får julgåvan kosta? Hur kan den levereras? Så här fungerar det!
Vad gäller kring skattereglerna?
Företag får ge sina anställda julgåvor med ett högsta värde på 500 kronor inklusive moms. Skulle gåvan ha ett högre värde ses den som en skattepliktig förmån och ska därmed beskattas. Det är orsaken till nästan samtliga företag väljer att ge gåvor under denna nivå.
En annan regel är att julgåvor behöver ges till alla, eller en större grupp, av de anställda. Det går därmed inte att premiera enstaka anställda med en gåva enbart till dem.
Var kan inköpen ske?
Det finns i regel ingen begränsning för var inköpen sker. Detta förutsatt att företaget får kvitton, fakturor eller andra underlag som tydligt påvisar kostnaden per julgåva. Skulle Skatteverket granska behöver det tydligt framgå vad som är gåva då beloppen och produkterna styrs av skattemässiga regler.
Enkelt via företag inom företagsprodukter
För att möta företagens behov av passande julgåvor har många företag inom profilreklam tagit fram produkter anpassade för detta behov. Ett exempel är Eriksson Reklam som bland annat har julkorgar, matgåvor & gåvokort i utbudet.
I likhet med många andra företag inom branschen finns även möjlighet att köpa Gåvokort hos detta företag. Gåvokort är ett sätt för företagaren att ge dem anställda större valfrihet kring vad de vill ha julgåva. (Läs mer om gåvokort längre ner)
Vad kan köpas in?
Det är primärt företagets egen policy kring gåvor som avgör vad som kan köpas in. Många har exempelvis valt att utesluta alkohol, tobak och olika slags lotter. Genom att se på utbudet hos Eriksson Reklam visas även exempel på vanliga kategorier av julgåvor. Inom kategorin ”Julklappar till anställda” finns bland annat följande kategorier:
- Gåvokort – Ett bra alternativ om stor valfrihet önskas. Kan växlas in mot flera olika produkter i samarbete med olika företag.
- Matgåvor – Ett ”säkert kort” då livsmedel alltid går åt. Ofta är det lite lyxigare produkter och förpackningar. Delikatesser är exempelvis vanligt att ge som julgåva.
- Julgodis – En klassiker som går hem i alla familjer. Köp gärna lite finare godis för att spegla företagets image.
- Plädar och handdukar – Handdukar, påsar, plädar och andra tyger kan beställas både med och utan eget tryck.
- Köket – Julgåvor har traditionellt ofta varit en gåva till köket. Här finns exempelvis snygga kapsylöppnare, knivställ och vinglas.
- Ljus och lykta – Ljuslyktor av designmärken kan även vara uppskattat. Det är däremot inte lika ”säkert kort” som många andra kategorier.
- Fritid och teknik – Är det ett företag som kännetecknas aktivitet och rörelse? Då kan en julgåva från denna kategori passa bra.
Hur fungerar gåvokort?
Julgåva, samt andra gåvor från företag, får aldrig vara pengar eller produkter som enkelt kan lösas in till pengar. För att ge de anställda stor valfrihet kan därför presentkort eller gåvokort köpas in. Vid betalning med dessa kan aldrig kontanter lämnas tillbaka och skulle köpet ångras betalas återigen ett gåvokort tillbaka från butiken där inköpet skett. Gåvokort kan delas in i två kategorier:
- En butik – Kortet gäller enbart hos ett enda företag, exempelvis ICA, Circle K eller H&M.
- Många butiker – Kortet kan lösas in hos flera olika butikskedjor eller tjänsteföretag. Bland dessa lösningar är exempelvis Superpresentkort stora.
Vad gäller kring fraktkostnad?
Värdet på julgåvan får uppgå till 500 kronor inklusive moms. Utöver denna summa kan företaget betala frakt, tull, administrativa avgifter och liknande. Det blir kostnader som direkt hamnar på företaget och inte påverkar den skattefria gåvan som ges till de anställda.